İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin: "Kayıt dışılığın önüne geçilmedikçe bu yasalar hep çıkacak"

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin: "Kayıt dışılığın önüne geçilmedikçe bu yasalar hep çıkacak"
15 Temmuz 2022 - 11:03
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin:
 
“Kayıt dışılığın önüne geçilmedikçe bu yasalar hep çıkacak”

Muhasebe ve vergi sisteminin kurumsallaşması için bizlere daha fazla görev verilmeli”  
 
Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Kanunu olarak bilinen ve kayıt dışı varlıkların kayda alınarak düşük vergilendirilmesine dair yürürlüğe giren kanunu değerlendiren İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, “Bu tür yasalar daha önce de çıktı. Kayıt dışılığın önüne geçilmedikçe ve bunun denetimi güçlü bir şekilde yapılmadıkça bu tarz yasalar çıkmaya devam edecektir” dedi.
 
1 Temmuz tarihinde kabul edilen bu yasa ile çeşitli sebeplerden dolayı kayıt dışında kalmış yurtiçindeki ve yurtdışındaki bazı varlıkların kayıtlara alınması ve milli ekonomiye kazandırılması amaçlandığını söyleyen İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, “Vergi barışının sağlanması, kayıt dışılığın kaldırılması ve varlıkların milli ekonomiye kazandırılması açısından bakıldığında yasa bir ihtiyaçtan doğuyor. Ancak kayıt dışılık önlenmediği, vergi tabana yayılmadığı ve doğru bir denetim sistemi oluşturulmadığı sürece bu tür yasalar her zaman karşımıza çıkacaktır” dedi.
Çözümün kayıt dışı işlemlere yönelik tedbirler almak olduğuna dikkat çeken Zengin,  “Vergi denetimlerini bu alanlarda yoğunlaştırmak, belge düzeninin yerleşmesini sağlayacak teşvik edici düzenlemeler yapmak, muhasebe mesleğine gerekli önemi göstermek ve vergi denetim sürecinde vergi müfettişlerinin yanında yeminli mali müşavirlerden daha fazla yararlanmak şart” diye konuştu.
 
Son tarih 31 Mart 2023
 
Yasadan yararlanacak varlıkların; para, altın, döviz, menkul kıymet, sermaye piyasası araçları ve taşınmazlardan oluştuğuna dikkat çeken Zengin, “Benzer yasalar 2008 yılından beri 7 kez yürürlüğe girdi. Vergi mükellefleri için büyük avantajlar içeren bu yasadan elbette ihtiyaç duyan bütün mükelleflerin yararlanması ve kayıt dışılıktan kaynaklanan vergi risklerini ortadan kaldırmaları yararlarına olacaktır. Bu anlamda böylesi varlıklara sahip olanların yasanın yürürlük süresi olan 31 Mart 2023 tarihine kadar bu imkandan yararlanmalarının olumlu olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Vergi yüzde 3, yurt dışı için kademeli vergilendirme
 
Yasadan yararlananların çeşitli sebeplerden dolayı kayıt dışı kalmış bazı varlıklarını yüzde 3 oranında vergi ödeyerek kayıt altına alabileceklerine dikkat çeken Zengin, “Bu şekilde yapacakları beyanla kayıt dışı kalan işleme ait vergi risklerini tamamen ortadan kaldırmış olacaklar. Yani beyan edilen tutarın kaynağı olan işleme ait ödenmemiş vergiden sorumlu tutulmayacaklar. Yüzde 3 oranındaki vergi yurtdışı varlıklar için ise kademeli uygulanacak. 30.09.2022 tarihine kadar yapılacak beyanlarda yüzde 1, 31.12.2022 tarihine kadar olanlarda ise yüzde 2 olarak uygulanacak” dedi.
 
Bu haber 1404 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum