Ne zaman evet, ne zaman hayır, ne zaman ödül, ne zaman ceza?

 Ne zaman evet, ne zaman hayır, ne zaman ödül, ne zaman ceza?
17 Şubat 2020 - 09:01
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Sağlık Günleri’’ kapsamında Çocuklar ve Ebeveynler Arası İletişim konulu konferans düzenlendi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda düzenlenen konferansı Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Yaşar verdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Rıza Mete, çocuklarda ilk üç yaşın çok önemli olduğunu, konuşma merkezinin üç yaşına kadar açıldığını, bunun için çocuklarla özellikle ilk üç yaşında, bir büyük ile konuşuyor gibi konuşmanın çok önemli olduğunu dile getirdi.

 

ÇOCUKLARLA İLETİŞİMDE EVET-HAYIR DENGESİ

Daha sonra Doç. Dr. Mustafa Yaşar, konferansa geçti. Sağlıklı, kendine güvenen, kendine yetebilen bir çocuğun yetiştirilmesinde evet-hayır dengesi üzerinde duran Doç. Dr. Mustafa Yaşar, ‘’Çocuklarımızı dinleyerek, sorularına cevap vererek, ona değer vererek davranmalıyız. Hata yaptığında, hata yapmamış gibi davrandığımızda, aslında ona evet demiş ve hatasını onaylamış oluyoruz. Onu dinlemeyerek, sorularına cevap vermeyerek, başka çocuklarla kıyaslayarak doğru iletişim kuramayız. Onunla oyun oynamadığımızda da ona hayır demiş oluyoruz.

Gerektiğinde hayır demek önemli ancak hayır demenin olumlu mesajlarının yanında olumsuz sonuçları da var. Çocuğa hayır diyerek seni sevmiyorum mesajını da verebiliyoruz. Aynı hayır mesajıyla, seni çok önemsiyorum da demiş olabilirsiniz.

Yani evet her zaman iyi, hayır da her zaman kötü değildir. Bunun için çocuklarla iletişimde evet-hayır dengesini çok iyi yapmamız gerekiyor’’ dedi.

CEZA VE ÖDÜL YERİNE, SAĞLIKLI ETKİLEŞİM VE İLETİŞİM

Çağdaş eğitimde ödül-ceza uygulamasından uzaklaştıklarını söyleyen Doç. Yaşar, şöyle devam etti: ‘’Çocuk iyi bir şey yaptığında onu cesaretlendiriyoruz fakat bunu dıştan bir ödüle bağlamıyoruz. İstenmeyen bir şey yaptığında da ceza vererek değil, çocuk yaptığı davranışın sonucuna katlansın, bu davranışın sorumluluğunu alsın istiyoruz. Bunu da klasik cezadan bağımsız olarak yapıyoruz. Yani ceza ve ödül yerine çocuğa sağlıklı etkileşim ve iletişimi koymak istiyoruz. Ceza ve ödülü merkezimizden çıkaracağız. Ceza verilecekse de özellikle 4 maddeye dikkat edilmeli. Olumsuz davranıştan hemen sonra ceza verilmeli, ceza çocukta aşağılık duygusu oluşturmamalı, ceza olumsuz davranışın olduğu yerde verilmeli ve davranışın tam tersi, yani çocuğu olumlu yöne sevk edecek ceza verilmeli.’’

Soru cevap olarak devam edilen konferansın sonunda Doç. Dr. Mustafa Yaşar’a çiçek takdim edildi.

 
Bu haber 1170 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum