Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu pazaryerinin üzerinin kapatılması, huzurevi ve sendika

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu pazaryerinin üzerinin kapatılması, huzurevi ve sendika
08 Aralık 2021 - 17:26
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, pazaryerinin üzerinin kapatılması, huzurevi ve sendika değiştirilmesine yönelik baskı iddialarına yanıt verdi
Mustafa Helvacıoğlu: “Çalışmıyorlarsa, istifaya davet ediyorum”
Mustafa Helvacıoğlu:” İYİ Partililere sesleniyorum; kendiniz olun”


                Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 8 Aralık 2021 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, son meclis toplantısıyla ilgili değerlendirmede bulunurken, huzurevi, pazaryerinin üstünün kapatılması ve sendika değiştirilmesi yönünde baskı yapıldığı iddialarına cevap verdi.
Saat 11.00 sıralarında başkanlık makamında yapılan toplantıya; Belediye Başkan Yardımcıları Yakup Balcı ve Nuran Uslu, Belediye Meclis Üyeleri Sema Kılıç ile Müslim Çekiç de hazır bulundu.
“Hesap vermedikleri takdirde Millet İttifakı’nı istifaya davet ediyorum”
2 Aralık tarihinde yapılan meclis toplantısında öne çıkan gündem maddelerinin olduğunu belirten Helvacıoğlu, “Daha önceleri olduğu gibi toplantıda Keşan için önemli projelere Millet İttifakı meclis üyeleri, İYİ Partili üyelerimizin vicdanı el vermese de ret oyu kullanarak birçok yatırımın yapılmasına ‘Hayır’ diyorlar.  Bir yatırımcımız ‘Keşan’da huzurevi yapmak istiyorum’ dedi. Heyecanlandık. Meclise konuya getirdik. 200 kişilik huzurevi yapmak üzere gündem maddesi oluşturduk. Belediyenin arsasına bedava yapmayacak. Dedik ki ‘Huzurevi yapılması için söz konusu arsasın satılmasına’. Plan tadilatı yaparak, sadece huzurevi yapılması adına ihaleye çıkacaktık. Alan kim olursa olsun huzurevi yapacak. Ama üzgünüz ki karşımıza yine ‘Hayır grubu’ çıktı. Keşan’ı geliştirmek istemeyen ‘Hayır grubu’ tereddütsüz ret verdi. Neymiş; Keşan Belediyesi emlakçı değilmiş. Bu belediye 30 ayda bir tane arsa satmadı. Geçmiş dönemde 94 mülk satan en büyük emlakçıyı söylüyorum; 94 mülk satmışlar. Keşan’da hiçbir emlakçı 94 mülk satmamıştır. Feridun Tümer’in dediği gibi geçmiş dönemde Keşan Belediyesi en büyük emlakçıymış. Çok net. 94 mülk satılmış. Bu mülkler buharlaşmış. Akaryakıtçıya, elektrikçiye, beton dökene mülk satmışlar. Mülkü de nasıl satmışlar; meclise bile gelmemiş, hızlı bir şekilde encümen kararlarıyla 94 mülk satmışlar. 700 daireye bedel mülk buharlaşmış. Feridun Tümer bana ‘Emlakçısın’ diyor. 1 tane mülk satmadık. Alışmışlar bana da aynı yakıştırmayı yaptılar. Kime neresini peşkeş çektik. Biz yine satmak istemiyoruz. Geçtiğimiz dönem satılan 94 mülkün bedeli nerede? Neden hesap vermiyorlar? Hesap vermedikleri takdirde Millet İttifakı’nı istifaya davet ediyorum. 700 daire ortada yok.” dedi.  
“Ne olur yatırımları engellemeyin”
“Dertleri ihaleden alacağımız bedel ile yatırım yapacağız” diyen Mustafa Helvacıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Burası Keşan Belediyesi. Cumhur İttifakı veya Helvacıoğlu iş yapmasın, hizmet üretmesin, Keşan gelişmesin muhalefeti olmaz. Yatırımları geciktiren Millet İttifakı’nı istifaya davet ediyorum. Ne olur yatırımları engellemeyin. 4-5 adet büyük projemiz var. Birlikte hareket edelim. Siz Mustafa Helvacıoğlu’ndan mı yoksa Cumhur İttifakı’nın mı korkuyorsunuz? 30 yıldır çok bir yatırım olmamış, yapılanlardan bazıları da yarım kalmış. Hala pazaryeri konuşuyoruz. ‘Ucube’ diyorum, kızıyorlar. Kaldırımlara AVM yapmışsınız. Yolun üstünde AVM var. Böyle bir anlayış olur mu? Tesis 5 senede çürümüş. Pazaryeri diye insanları kandırmışlar.”
“Kimse Keşan’ın gelişimini geriye düşüremez”
Kaybolan yılların Keşan açısından telafisi olmadığını dile getiren Helvacıoğlu, “Keşan için attığımız her adım çok önemli. Siyaset yapmadan hizmet ediyoruz. Bu gelişmeler yaşanırken Millet İttifakı’nda siyasi telaş var. Bir daha ki dönem için çekinceleri var. Tasarruf geldi, şeffaf olduk, hesap verebilir bir yapıya geldik. Bundan rahatsızlar. İş yaptırtmayım mantığıyla ilçe başkanlığının güdümünde bazı meclis üyeleri ilerliyorlar.  Bazı meclis üyeleri de bana telefon ederek, ‘Huzurevi ihtiyaç olmaz mı? Grup kararına’ uyuyoruz diyenler var. Bana bunları söylüyorlar. Grup kararını kim veriyor? İlçe başkanı ve Feridun Tümer. İYİ Parti de onlara uyuyor. Aslında onların da vicdanı sızlıyor. İYİ Partililere sesleniyorum; kendiniz olun. Bakın mülkün yerine mülk yapıyoruz. Para buharlaşmıyor. Yeni Mahalle’nin yarısı Keşan Belediyesi’ninmiş. Bunun hesabını vermiyorlar, 30 ayda bir tane mülk satmamışız, ‘Tabela asamazsın emlakçı’ diye diyorlar. Emlakçı sizmişsiniz. Neden pazaryerinin üzeri kapatılsın, neden huzurevi gelsin, neden MUÇEV’e verilen sahilleri alalım. ‘Hayır’ dedikleri her şeyin sonunda bocalıyorlar. Siyaset kurnazlığı ile halkın yanında olmaya çalışıyorlar. Fakat halkımız da bilinçlendi, yerinde görüyor ve ‘Keşan Belediyesi çalışıyor’ diyor. Kimse Keşan’ın gelişimini geriye düşüremez.” şeklinde konuştu.
“Keşan gelişmesin bakış açısındasın”
Keşan için güzel işler yaptıklarının altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Keşan’ın kaybolan yılları var. Bunu CHP’li meclis durduramaz. Bu yüzden Keşan Belediye Meclisi’ndeki Millet İttifakı üyelerinin her birini istifaya davet ediyorum. Huzurevini, pazaryerinin üstünü kapanmasını engelleyenlerini istifaya davet ediyorum. Ocak ayında meclise getireceğimiz konulara da ret verecekler. Şimdiden söylüyorum. Ürettiğimiz her projeye ‘Ama’ları var. Tartışma bile yok, kurulu gelmişler. Feridun Bey; ‘Bir daha ki ay gelmesine gerek yok.’ diyor. Aslında elleri vicdanen kalkmıyor, sadece siyaset yapıyorlar. Yatırımcıyı hoş tutalım, Keşan’a huzurevi gelsin, 100 kişi istihdam edilsin. ‘Huzurevini devlet yapacak’ senin bakış açın bu, Keşan gelişmesin bakış açısındasın. Tüm Keşan’a sorsak huzurevi ihtiyacını kabul eder. Helvacıoğlu gitsin, Keşan gelişmesin diye düşünmeyin, gelin Keşan birlikte gelişsin. Parayı yatırıma dönüştüreceğiz. 94 mülk nereye gitti tüm vatandaşlarımız sorsun.” diye söyledi.
“Dertleri üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek”
Meclis kararlarıyla finans yaratmak istedikleri söyleyen Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alternatif yatırımlar üretmek istiyoruz. Eski belediye binasının olduğu alana da alternatif yatırım geliyor. Halkımız çok beğenecek otoparklı proje, alt katında yemek adaları, üst katı düğün salonu var. Ama bu meclis yine yaptırtmayacak. Yaptırtsın, yatırımlara cevap versin, pazaryerini gelip birlikte kapatalım, eski itfaiye binasının olduğu alanı birlikte yapalım, eski belediye binası birlikte yapalım AK Partili Belediye Başkanı olarak Kılıçdaroğlu’nu açılışa çağırmazsam namerdim. Yeter ki CHP Keşan için çalışsın. CHP Keşan’ı geliştirmemek için her şeye ‘hayır’ diyor. 7 kilometre asfalt yaptık, 40 metre çöktü kıyamet kopuyor. İnsanlık hali 20 yaşında adam kalp krizi geçiyor, 0 km araç arıza yapıyor. Keşan’ı birlikte kaldıracağız. Hazırız birlikteliğe. ‘Erikli’ye getirelim. 10 yıllık kredi çekelim’ dedik, ‘Hayır’ dediler. Belediyenin yükü artsın diye 3 yıllık kredi çektirtmek istediler, zorla 5 yıllık yaptırdık. Erikli’de de ödemeleri Haziran’a kadar uzatalım diyecekler. Zamanında ödeyen vatandaşımız ne olacak? Erikli’ye su getirelim ‘Hayır’, huzurevi gelsin ‘Hayır’, kredi alalım ‘Hayır’, onu yapalım ‘Hayır’, bunu yapalım ‘Hayır’. Böyle Keşan yürütülmez. Keşan halkı verdiği oyların hesabını sorsun. Dertleri üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.”
“Yaptırtmamak için ellerinden geleni yine yaptılar”
Mustafa Helvacıoğlu, açıklamasının devamında pazaryerinin üzerinin kapatılmasına değindi.
Helvacıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu proje kapalıydı. Halkımızı kandırmışlar. ‘Kapalı pazaryeri yapıyoruz’ demişler. Yapıldı, ‘sokaklardan kurtulacağız’ dediler. Övündükleri projeyi kaldırımın üzerine yapmışlar. Biri ‘Kaldırımın üzerinde değil’ desin. Örtüler, çatı nerede? Keşan’ı kandırmışlar. Bana diyorlar ‘Sen de çok güzel dedin’. Kapalı haline ‘evet’ dedim. Neresi kapalı. Biz geldik kapatmak için. Şimdi; biz kapatacağız dedik ve proje hazırladık. Uzay çatı olsun dedik, vizyon lazım. Normal pazaryeri yakışmaz dedik. Uzay çatı olsun alternatif olarak kullanılmasını düşündük. Bayramlar, toplantılar, seminer veya farklı etkinlikler olsun. Fuar alanı görüntüsünde olsun dedik. Proje çizdik, komisyonda 3-5 ay oyaladılar. 19 milyon TL bedeli olan projemizi arsa satarak, yarım bıraktıkları işi tamamlayalım dedik. Geçmiş dönemden kalan yarım iş. Gelin tamamlayın. 94 mülk sattıysanız 95’inciyi de satın. Yaptırtmamak için ellerinden geleni yine yaptılar. Keşan’a yakışsın. Ama geldik bugünlere 26 milyon TL’ye çıktı. Bu hafta da CHP Kadın Kolları Başkanı’nın oğlu Sertaç Arhatır, 10-15 pazarcı arkadaşımızla ‘Mustafa Helvacıoğlu istifa’ diyor. Bu proje yapılırken neden ‘İstifa’ demedi? Tamamen oyun. Diğer pazarcılarımıza duyarlı bir şekilde davrandıkları için teşekkür ederim. Bu pazaryeri kapanacak.”
“94 mülk satmışsanız birini de bu pazarcı kardeşlerimiz için satalım”
Pazaryerinin üstünün kapanması maliyetinin faizler ile birlikte 42 milyon TL olduğunu belirten Mustafa Helvacıoğlu, şöyle dedi: “Bu işin bedeli 26 milyon TL. Faizle beraber 42 milyon TL. Hani belediyenin faiz ödemesini istemiyorduk? ‘Kredi kullanın diyorlar’ ancak kredi alamayacağımızı biliyorlar. Keşan Belediyesi’nin kredi yapısı dolu. Buyursun Feridun Tümer gelsin hesap kitap yapsın uygunsa kredi alacağım. Belediyenin bu krediyi ödeyecek gücü yok. Personelin maaşını ödeyemeyiz. 94 mülk satmışsanız birini de bu pazarcı kardeşlerimiz için satalım. Keşan festival alanı kazanıyor, pazaryeri kazanıyor, fuar alanı kazanıyor, bayram yeri kazanıyor, toplantı alanı kazanıyor, miting alanı kazanıyor. ‘Sokaktaki pazarcıyı içeri alacağız’ demişler. Sokaktaki pazarcı sayısı kompleksin içerisinde daha fazla. Neden o günlerde kimse Cumhuriyet Halk Partisi’ne istifa diye bağırmamış, ‘Yine sokaktayız’ diye, neden istifa dememişler.”
“Genel müdür gibi çalıştırtıyorlar”
Helvacıoğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Keşan halkı için dik duruyoruz, canla başla çalışıyoruz. Keşan halkı bunu görüyor, bu kadar net. Kavga ve kaos ile beslenenlere fırsat vermeyeceğiz. Neyin kavgası bu? Siyaset kavgası böyle olmaz. 30 aydır tek projeleri yok. Çoğunluk sende neden proje getirmiyorsun? Muhalefet grubumuz halkımızın mutluluğuna ortak olsun. Halkımızın verdiği mesajı bir türlü doğru okuyamıyorlar. Mecliste halkımız 4 partiye görev verdi, Cumhur İttifakından Belediye Başkanınız ile beraber çalışın dedi. Eski itfaiye binasının da projesinin hazırlandı. 2 projenin bedeli yaklaşık 50 milyon TL. Faiz ile 80-90 milyon TL. 7 yılda bu parayı ödeyebiliyorsak yarın kredi alırız. Gelsinler bütçeyi incelesinler. Bunlar iş yaptırtmamak için uğraşıyorlar. Göreve gelseler meclise getirmeden encümende 2. gün arsa satarlar. Hala yollar ile uğraşıyoruz. CHP’ye lafım yok, yöneticileri eleştiriyorum. Çok kızacaklar; Millet İttifakı Adayı Şenol Yalı, ‘Meclisi 5 dakikada kurduk’ demişti. 5 dakikada kurulan meclis Keşan’ın gelişimine ‘Hayır’ diyen meclis. Yarım bıraktığınız işi tamamlayalım. Biz yarım kalan işleri tamamlıyoruz ama pazaryerleri için kredi gücümüz yetmiyor. Belediye kaynak üretiyor. Gelin güzel Keşan’ı yapalım. Sattınız helali hoş olsun. Ama bugün Keşan’ın 700 dairesi yok. Yarım kalan işi bitirmezlerse pazarcı esnafımız CHP meclisi ve yönetimini ziyaret etsin. 2 pazaryerini, eski belediye binası olmak üzere 3 işimiz var. Meydanımızı hükümetimiz yapacak. Bu 3 işi bitirelim, kendilerini alkışlatacağım. Kılıçdaroğlu’nu açılışa davet ederek; ‘Onlar izin verdi, biz yetkisizim’ diyeceğim. Böyle tavırlarından dolayı CHP’nin meclis üyelerini istifaya davet ediyorum. ‘Yap’ demekle olmuyor. Genel müdür gibi çalıştırtıyorlar.”
“Zorlasam imza atmam”
Açıklamasının devamında personelin sendika değiştirmeye zorlandığı iddialarına değinen Mustafa Helvacıoğlu, “Açıklamalardan bir şey anlamadım. Sendika konusunda kimseyi zorlamadık. Gelen soru önergesi başkan yardımcılarım hakkında ve cevap verdiler. Bir de Başkan Yardımcımız Tahir Özçınar’ın baskı yaptığını söylüyor. Sayın Özhaseki Keşan’ımızı ziyaret ettiğinde Özçınar belediyemizde görevde değildi. Tarih belli, anlamış değilim. Ankara’daki, İstanbul’daki gibi geçiş baskısı yapmadık. Sendika mı değiştirdik? Bu konuda personelimize sorduk ‘Sendikanızdan memnun musunuz?’ cevap memnunuz çıktı. Aynı sendika devam ediyor. Zorlasam imza atmam. Personel ile aramız açılsın, personel siyasetin ötesinde. Onlar emekçi. Taşeron işçilerin, KHK ile geçenlerin sözleşmesi 6 ay imzalanmadı. O zaman neredeydin? Bunlara cevap ver. Şu belediyede 9 ay maaş almayan personel vardı. Anket yapsın sorsun personele geçmiş dönemden mi bu dönemden mi memnunlar? Geçmişe dönük haklarını da alıyorlar. ‘Maaşları ödemek lütuf mu?’ diyorlar. Geçmiş dönem ödememişsiniz. 9 ay bu. Çalışanımızın hakkı korunacak. Emekli olanlara 4,5 milyon TL kıdem tazminatı ödedik. Kısacası durmak yok yola devam. CHP’yi düzgün çalışmaya davet ediyorum. Çalışmıyorlarsa istifaya davet ediyorum. Pazaryeri de kapanacak, diğer projeleri de yapacağız. Beraber olacağız. Keşan Belediyesi hepimizin.” şeklinde konuştu.
“Biz kuruşuna kadar hesap soruyoruz”
Helvacıoğlu, daha sonra gelen soruları cevaplandırdı.
“Uzun zamanlardır yol vurgusu yapıyorsunuz. Yollar ile ilgili sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Yolların yapımında bir sıkıntı mı var?” sorusuna Mustafa Helvacıoğlu, şu şekilde cevap verdi: “bir sıkıntı yok. Muhtar Ali Çevikel Caddesi’nde beton yol yapalım dedik. Firma karışımda bir sorun yaşadı. Betonu hemen soktuk. 700 bin TL’ye yakın ödemeyi düştük. 200 bin TL’ye bütüm aldık, karayollarına ücretsiz yaptırdık. Rasim Ergene Caddesi’nde yağmur suyu kanallarımızı yapmaya başladık. Çetin Emeç Caddesi’nde asfalt döküldü, yağmur suyu ve kanalizasyon ile ilgili kesim yapıp yeniden dolduruyoruz. Su İşleri Müdürümüz Bedri Kara ile görüştük, su ve kanalizasyon işlerinin yapıldığı yerlerde en az 6 ay çökme olması gerektiğini ifade etti. Çalışmalarımızın ardından üstünü kapatınca çöküyor. Bunu da firmaya faturalandırdık. Biz kuruşuna kadar hesap soruyoruz. Bu kadar iş olunca zaman zaman teknik hatalar oluyor. Basınımıza da eleştirilerinden dolayı teşekkür ederiz. Muhalefetten daha güzel işler yaptırıyorlar.”
“2 pazaryeri için pay ayrıldı”
Gider bütçesinde pazaryerleri için pay ayrılıp-ayrılmadığı yönündeki soruyu cevaplandıran Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “2 pazaryeri için pay ayrıldı. Devir bütçesinde de var. Oradan da aktarabiliriz. Yeter ki arsa satışı gerçekleşsin, yeter ki bize izin versinler, yarım kalan işlerini tamamlasınlar. Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’ndan olsa pazaryeri kapanmıştı ve yap işlet devret modeli gibi birçok yol ile daha neler yapabilirdik.”
“Sözleşmesi kapalı otopark açık pazaryeri”
“Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Keşan ziyaretinde pazaryerinin üstünün kapatılamayacağı yönünde ifadelerinin olduğu iddia ediliyor. Bu doğru mu?” sorusuna yanıt veren Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yok, kapatabiliyoruz. Sözleşmesi kapalı otopark açık pazaryeri. Meclis el kaldırdı ve üzerinin kapatılması için telif haklarını satın aldık.” 
Balcı: “Üstünün kapanması için telif haklarını satın aldık”
Daha sonra konuyla ilgili olarak Yakup Balcı söz aldı.
Balcı, “Elimizde belge var. Kapalı otopark ve açık pazaryeri kompleksinin mimari yapım işi sözleşmesi. O dönemde burası açıkmış. Kendi dönemimizde firma ile anlaşma yaptık, bedel ödedik ve üstünün kapanması için telif haklarını satın aldık.” 
 
Bu haber 1114 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum