Uluslararası Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumuna Yoğun İlgi

Uluslararası Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumuna Yoğun İlgi
13 Eylül 2021 - 08:35
Uluslararası Sakarya Meydan Muharebesi Sempozyumuna Yoğun İlgi
Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolünün ve öneminin yerli ve yabancı
akademisyenlerin katılımıyla anlatıldığı “Uluslararası Sakarya Muharebesi Sempozyumu” sona erdi.

Haymana Kaymakamlığı, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ile Haymana Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki süren sempozyuma; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Ünüvar, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Birol Çetin, önceki dönem Sağlık Bakanlarından Halil Şıvgın, AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı İbrahim Güzelgöz, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK ve Dernek Başkanları, öğretmenler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyumda ayrıca; kendileri de Haymanalı olan Prof. Dr. Ömer Özkan, Gazeteci Abbas Güçlü, Prof. Dr. Orhan Çeker, Prof. Dr. Erol Duran ile daha önce Haymana’da görev yapmış Çine Kaymakamı Turan Erdoğan ve Araştırmacı Yazar Dr. Selim Erdoğan Haymana’ya dair anılarını anlattı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Temuçin Faik Ertan Haymana’nın gerçekten Son Kale olduğunu belirterek “Bu savaş ya son savaş olacaktı Türkler için ya da diriliş olacaktı. O yüzden Son Kale.” dedi.

Turgut “Zaferin 100. yılı Olması Sempozyumu Daha Anlamlı Kılıyor.”

Düzenledikleri bu sempozyum ile Sakarya Meydan Muharebesi’nin Haymana topraklarında
geçtiği gerçeğinin daha çok bilinir olduğunu ifade eden Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut “Haymana’mızın Sakarya Meydan Muharebesindeki rolü ve önemini tüm dünyaya duyurduğumuz bu sempozyum sayesinde tarihimizin en önemli destanlarından birinin Son Kale Haymana topraklarında geçtiği gerçeği daha çok bilinir oldu. Bu büyük destanın 100. yılını kutluyor oluşumuz sempozyumu ve23 Ağustos’tan beri gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri bu sene daha anlamlı ve özel kılıyor. Bu bilinçle 100. yıla yakışır etkinlikler/programlar gerçekleştirmek için geçtiğimiz yıldan beri hummalı bir çalışma içerisindeyiz.” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen Sakarya
Meydan Muharebesi’nin siyasi ve askeri sonuçları bakımından fevkalade önemli olduğunu belirterek “Yaptığımız bilimsel etkinliklerin toplumsal hafızanın canlı tutulmasına önemli katkıları olmaktadır. Türk Milletinin bir millet olma, demokrasi ve cumhuriyetin kazanımlarının hangi süreçlerden geçtiğini görmemiz açısından da fevkalade önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise konuşmasında bugünün ve geleceğin gençlerine ulaşılması gerektiğini ifade ederek “Bugünün gençleri 300-500 sayfalık kitaplar okumuyor. 3 dakikalık, 5 dakikalık özet videolar izliyor. Bizim onlara gerekirse animasyonlarla ulaşmamız gerek. Yeni nesle tarihimizi doğru anlatmamız lazım.” dedi.
Sempozyumun ilk gününde Haymana Belediyesi ve Haymana İlçe Milli eğitim Müdürlüğü
tarafından düzenlenen “Kurtuluşa Giden Yolda Haymana” adlı resim, şiir ve kompozisyon
yarışmalarında derece giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Bu haber 1002 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum