Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı'nın 106. yılı

Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı'nın 106. yılı
09 Ocak 2021 - 12:19

Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı'nın 106. yılı

 

Takvimler 22 Aralık 1914'ü gösteriyordu. Osmanlı ordusu, Kafkas Cephesi'nde savaşmak için Sarıkamış yoluna koyuldu ancak Allahuekber Dağları geçit vermedi. Binlerce vatan evladı, donarak, hastalığa yenik düşerek ve savaşarak şehit düştü.

1911 ile 1913 arası Osmanlı Devleti için zor yıllardı, Trablusgarp ve Balkanlar'da ağır yenilgiler alındı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, kaybedilen toprakların yerine yeni topraklar katmak için harekete geçti. Almanya'yı da yanına alarak yönünü Kafkaslar'a çevirdi.

1914 yılının Ağustos ayında seferberlik ilan edildi. Binlerce vatan evladı, askerlik şubelerine koştu. Vatanını seven yiğit çoktu ancak mühimmat az, teçhizat yetersizdi.

Dönemin 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, İstanbul'a rapor gönderdi. Kışlık kıyafetler de dahil, acil lojistik destek talep etti. Başkomutanlık bu isteklere kayıtsız kalmadı.

Kışlık giyecekler Rus donanması tarafından batırıldı

Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa vapurları, kışlık giyecek, silah ve mühimmat yüklenerek Trabzon'a doğru yola çıktı. Ancak 3 vapur, Rus donanması tarafından batırıldı. Böylece Sarıkamış Harekatı'nın başarı şansı da Karadeniz'in serin sularına gömüldü.

Allahuekber Dağları'na ölümüne yürüyüş ise 22 Aralık 1914'te başladı. Erzurum Köprüköy'den hareket eden 9'uncu Kolordu, Bardız ve Kızılkilise'yi ele geçirecek, Sarıkamış istikametine doğru yol alacaktı.

Bu haber 957 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum