"Şimdi İzmir zamanı"

"Şimdi İzmir zamanı"
18 Temmuz 2020 - 08:47
Reklam
Başkan Soyer Ulusal Mavi Bayrak Ödül Töreni’nde konuştu:

“Şimdi İzmir zamanı”



TÜRÇEV tarafından düzenlenen Ulusal Mavi Bayrak Ödül Töreni bu yıl Çeşme Ilıca Halk Plajı’nda yapıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Temiz, güvenli ve donanımlı plajların işareti olan 52 Mavi Bayraklı plajı ve hijyen standartlarının belirlendiği Turuncu Çemberli işletmeleriyle İzmir pandemi günlerinde de tertemiz” dedi.



Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından her yıl düzenlenen Ulusal Mavi Bayrak Ödül Töreni bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde Çeşme Ilıca Halk Plajı’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün Ilıca Plajı’na mavi bayrak çekilmesinin, Ilıca Plaj Kafe’nin de turuncu çembere dâhil olmasının, yani Ilıca Plajı’nın çifte sertifika almasının sevincini yaşıyoruz. Doyasıya yüzmek, güneşlenmek ve keyifli bir tatil geçirmek için şimdi İzmir zamanı diyoruz. Temiz, güvenli ve donanımlı plajların işareti olan 52 Mavi Bayraklı plajı ve hijyen standartlarının belirlendiği turuncu çemberli işletmeleriyle İzmir pandemi günlerinde de tertemiz” dedi.



“Mavi Bayrak uluslararası bir çevre ödülü”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi’nin yürüttüğü çalışmalarla bu sene ilk defa mavi bayraklı olarak hizmet vermeye başlayacak beş halk plajından biri olan Çeşme Ilıca Plajı’nda bugün üst düzey katılımla mavi bayrak göndere çekildi. Törende konuşan Başkan Soyer, “Çeşme’de 12 mavi bayrak ödüllü numune noktası üzerinden 13 özel tesis yanında Ilıca Halk Plajı’nın ilk defa bu ödülü alması ve bu törenin Ilıca’da yapılması ayrı bir önem kazanıyor. Dünyanın 50 ülkesinde uygulanan Mavi Bayrak Programı, turizm sektöründe plaj ve marinalara verilen çok önemli uluslararası bir çevre ödülü. Mavi Bayrak, deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemi, plaj veya marinaların hijyenini ve güvenilirliğini ul uslararası anlamda teyit ediyor. Küresel pandemi yaşadığımız bu dönemde mavi bayrak uygulaması, yerli ve yabancı turistler için çok önemli bir turizm iletişim niteliği taşıyor. Çünkü bir plajın Mavi Bayrak alması için çok sayıda kriteri başarıyla karşılamış olması gerekiyor. Bu nedenle kentlerde özel çalışmalar yapılıyor, kanalizasyon ve arıtma tesislerinin olanakları iyileştiriliyor, karadan denize ulaşan her türlü kirli akıntı ve denizden kıyıya vuran kirliliklere engel olmak için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor” dedi.



“Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kuruldu”

Soyer, TÜRÇEV tarafından açıklanan 2020 yılı ödülleri kapsamında İzmir’de 10 ilçede 52 Mavi Bayraklı plaj olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemiz, ödüllü plaj sayısıyla İspanya ve Yunanistan'ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. İzmir’de amacımız, mavi bayraklı plaj sayısını artırarak ülkemizi, dünya ölçeğinde daha yukarıya taşımak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 ilçemizdeki Mavi Bayraklı halk plajlarının koordinasyonunu sağlamak ve İzmir’deki halk plajı sayısını artırmak için Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi kurdu. Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan bu birimin Kasım 2019'dan bu yana yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, İzmir’deki Mavi Bayraklı halk plajı sayısını artırmayı başardık. Birimimizin koordinasyon desteğiyle İzmir'de bu yıl beş halk plajı daha Mavi Bayrak kazandı. Böylelikle bu yaz ilk defa Çeşme Ilıca Halk Plajı, Güzelbahçe 2’inci Liman Halk Plajı, TCDD Urla Eğitim ve Dinlenme Tesisleri, Urla Mavi Plaj ve Urla Çamlıçay Halk Plajı, mavi bayraklı olarak hizmet vermeye başlayacak.”



“Şimdi İzmir zamanı diyoruz”

Koronavirüs salgınının turistlerin tatil tercihlerinde önceliklerini değiştirdiğini vurgulayan Soyer, “Pandemi öncesi, bir turizm bölgesinin güzelliği, turizm tesisinin imkânları veya sunduğu hizmetler tercih sebebi iken bugün gidilecek yerin denizinin, konaklanacak tesisin ve yeme-içme işletmelerinin sağlık koşulları ve hijyen şartları, turistlerin öncelikli tercih sebebi olmaya başladı. Biz bu nedenlerle, İzmir’in güvenilir bir turizm bölgesi olması için kentteki tüm paydaşlarımızla çalışmalarımızı hızlandırdık. Turizm Hijyen Kurulu oluşturduk. Bu Kurulumuz, dünya genelinde uygulanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği ulusal hijyen standartları çerçevesinde İzmir’deki işletmelerde uygulanacak standartları belirledi. İzmir ve ilçelerini, yurt içi ve yurt dışından tüm turistlerin güvenle gelebileceği bir yer haline getirm ek için ülkemizde yerel düzeyde hijyen standardının belirlendiği ilk girişimi Turuncu Çember uygulamasını başlattık. Turuncu Çember sertifikası, her geçen gün İzmir’deki oteller, restoranlar, tarihi Kemeraltı çarşısı gibi pek çok yerde yaygınlaşıyor. Özetle İzmir’de tüm turizm paydaşlarımızla şehrimizi dünya ölçeğinde bir turizm destinasyonu haline getirmeyi hedefliyoruz. Doyasıya yüzmek, güneşlenmek ve keyifli bir tatil geçirmek için şimdi İzmir zamanı diyoruz” dedi. 

 

“Dünya birinciliğini hedefliyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm hem ekonomik hem kamuoyu algısı ve belirlilik noktasında belki de dünyanın en büyük mücadele alanı. Bu mücadelede herkesin kalitesini kabul ettiği standartları yükseltmek ve başarınızı uluslararası olarak belgelemek çok önemli. Mavi bayrak da bu anlamda ciddi bir gösterge. Türkiye olarak 2008 yılında dünya üçüncülüğüne yükseldiğimiz mavi bayrak sayısında 2015 ve 2016’da ikinciliğe kadar çıktık” dedi. Mavi bayrakta dünya birincisi olmak için çalıştıklarını söyleyen Ersoy, bakanlık olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini belirtti.



Türkiye’nin gözbebeği İzmir

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise “İleri gitmiş, kalkınmış ülkeler vatanlarının her bir santimetrekaresini imar eden, her bir bireyini ötekileştirmeden büyük ülke ideali peşinde istihdam eden ülkelerdir. Biz de ülkemizin her bir santimetrekaresini, özellikle de İzmir gibi Türkiye’nin gözbebeği olmuş bir kenti imar etmek için hep birlikte güzel çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.



TÜRÇEV Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, “Bu sene çok güzel bir şey yaşadık. Bir büyükşehir belediyesi bünyesinde Mavi Bayrak Birimi kurdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 50 cankurtaran istihdam ederek ilçe belediyelerin mavi bayraklı plajlarında çalışmaya başlamalarını sağladı. Aynı çalışmayı Antalya Büyükşehir Belediyesi de yaptı. Dilerim bütün büyükşehir belediyeleri kendi bünyelerinde bir Mavi Bayrak Birimi kurar. Bugün mavi bayrağı sembolik olarak göndere çekiyoruz. Bu sene mavi bayrağı bütün Türkiye’deki 486 plaj ve 22 marinamız adına göndere çekeceğiz. Yine büyük çabalar sonucu bayrak sayımızı artırdık ve dünya üçüncülüğümüz devam ediyor” dedi. 



“Bizim denizlerimiz kazansın”

Çeşme Belediye Başkanı Muammer Ekrem Oran ise Milli Emlak’tan kiralayarak belediye kuruluşu Çeştur işletmesiyle halkın hizmetine ücretsiz sundukları Ilıca Plajı’nın geçen sene Türkiye’nin en iyi halk plajı seçilmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise “Mavi bayrakları hep bizim denizlerimiz kazansın. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir ülkedir, bu ülkeyi kalkındıracak şey Çeşme’yi, İzmir’i, Türkiye’yi aydınlatan şey Mustafa Kemal Atatürk’ün güneşi doğurduğu yerdir” dedi.



Teşekkür plaketleri verildi

Mavi Bayrak göndere çekilmeden önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Valisi Yavuz Salim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Muammer Ekrem Oran’a teşekkür plaketi verdi. Tören boyunca denizde sahil güvenlik botu sembolik olarak 10 adet mavi bayrak dalgalandırdı. 4 yaşındaki Doğa Deniz Karataş ise denizin kıyısında güvenlik botundan aldığı sembolik bir mavi bayrağı Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a verdi.
Bu haber 1495 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum