ROTARACTLARDAN ÇOCUK HAKLARI ŞENLİĞİ

ROTARACTLARDAN ÇOCUK HAKLARI ŞENLİĞİ
08 Aralık 2021 - 08:25
ROTARACTLARDAN ÇOCUK HAKLARI ŞENLİĞİ
Uluslararası 2440. Bölge Rotaract Temsilciliği’ne bağlı Bursa Rotaract ve Çekirge Rotaract Kulüpleri, 20 Kasım 2021 günü Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde “Rotaract Günü” etkinlikleri düzenledi. Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar atölye çalışmalarıyla haklarını öğrenirken gönüllerince eğlendikleri bir gün geçirdiler.
Rotary’nin 18-30 yaş arası genç kesimini temsil eden 2440. Bölge Rotaract Temsilciliği her yıl çeşitli günlerde farkındalık yaratmak amacıyla ‘Rotaract Günü’ etkinlikleri düzenliyorlar. Bursa’da, bu dönem ilki gerçekleştirilen Rotaract Günü’ne Bursa Rotaract Kulübü ve Çekirge Rotaract Kulübü ev sahipliği yaptı.
20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından etkinliklerle kutlanmaya başlanan Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle temaları ‘Çocuk Hakları Günü’ oldu. 100’ü aşkın çocuğun katılımıyla Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve 2440.Bölge Rotaract Temsilcisi Melis Uzşen Bergel katılım gösterdi.
Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi, Çağdaş Drama Derneği iş birliğinde organize edilen etkinliğin açılış bölümünde konuşan Başkan Turgay Erdem, her çocuğun doğuştan sahip olduğu hakları olduğunu vurguladı."Her çocuğun sevilmeye hakkı vardır" diyerek sözlerine devam eden Başkan Erdem, "Bu konuda uluslararası bir sözleşmeye imza attık ama uygulamada çok iyi durumda olduğumuzu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Ülkemizde çocuk işçi konusu, eğitimde fırsat eşitsizliği, çocuk yaşta evlilikler ve cinsel istismar gibi, çocuk masumiyetine ve çocuk haklarına sığmayacak ciddi sorunlar yaşanıyor. Hal böyleyken çocuk haklarını her bireye öğretmeye ve her platformda bu hakları yüksek sesle dile getirmeye ihtiyaç var. Rotaractör gençlerimizi ve çocuk meclisimizi bu anlamda daha çok çocuğa ulaşarak, daha etkin çalışmalar yapmasını diliyorum. Bizler her çocuğun temel hak ve özgürlüklere sahip ve fırsat eşitliği içinde, sağlıklı, mutlu ve refah içinde bir hayat sürmesini diliyoruz. Bizler her çocuğun "çocuk" olmaya hakkı vardır diyoruz. Dünya Çocuk Hakları Günü'nde sizlere sevgi dolu bir dünya ve aydınlık bir gelecek diliyorum ve hepinizi sevgiyle kucaklıyorum" dedi.
Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Çocuk Meclisi Başkanı Eda Türkmen de çocukları ortak çalışmalara katılmaya davet etti. Çocukların birlikte olunca seslerini daha çok duyurabileceğini vurgulayan Eda Türkmen, "Hep birlikte düşünür, öğrenirsek daha çok eğleniriz. Haklarımızın olduğunu daha geniş kitlelere duyurur, Nilüfer'i Türkiye'nin en çocuk dostu kenti yapabiliriz. Çocuk Hakları Sözleşmesi kabulünden bu yana iyileşmeler söz konusu olsa da acil harekete geçilmesi gereken başlıklar var" dedi.
2440. Bölge Rotaract Temsilcisi Melis Uzşen Bergel “Bölgemizde bulunan bin 300 Rotaractör ile birçok alanda topluma hizmet ediyoruz. Bu alanlar içerisinde bizim için en değerlilerinden biri de şüphesiz ki çocuklardır. Bu etkinliğimiz ile çocuklarımızın haklarını bilmesi, kişisel gelişimlerine katkı sağlamak ve her birinin kendi ayakları üzerinde duran bireyler olarak yetişmesini hedefliyoruz. Rotaract Day organizasyonumuzda ev sahipliği yapan Bursa Rotaract Kulübü Başkanımız Gaye Atlı ve Çekirge Rotaract Kulübü Başkanımız Aylin Denizci’ye teşekkür ediyorum.” dedi.
Bergel ayrıca, “Bursa ve Çekirge Rotaract Kulüpleri tarafından hazırlanan ‘Çocuk Hakları Kimliği ve Haklarımı Öğreniyorum Atölyesi’, ‘Kitap Ayracı Atölyesi’ ve ‘Bez Çantamı Tasarlıyorum’ atölyeleri büyük ilgi gördü. Her çocuğun sahip olduğu en temel hak kimlik hakkıdır. Özel tasarlanan çocuk hakları kimliği, çocukların isimlikleri oldu. Bugüne özel bir etkinlik kitabı da oluşturuldu. Haklarımı Öğreniyorum Atölyesi’nde tüm dünya çocuklarının sahip olduğu haklar konusunda oluşturulan bu etkinlik kitabı üzerinden gidilerek çeşitli bulmaca, boyama ve hikaye oluşturma aktiviteleri uygulandı. Çocuklara kitap sevgisi aşılamanın yollarından birisi de onlara ilgilerini çekecek kitap ayraçları almaktır. Çok daha iyi bir fikir ise bunları birlikte yapmak diyerek yola çıkan Rotaractörlerimiz, birbirinden yaratıcı kitap ayraçları yaptılar. Tahta baskılarla kendi bez çantalarını hayal güçlerine göre kendileri tasarlayan minik dostlarımız bu atölyeye de oldukça büyük bir katılım gösterdiler. 2440. Bölge Federasyonu tarafından gerçekleştirilecek bir sonraki “Rotaract Günü” etkinliğimiz ise Mart ayında gerçekleşecek.” şeklinde konuştu.
 
Bu haber 1169 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum