Omurga fıtıklarında, ameliyat tek çözüm mü?

Omurga fıtıklarında, ameliyat tek çözüm mü?
18 Kasım 2020 - 11:50


Omurga fıtıklarında, ameliyat tek çözüm mü?

Omurgada bulunan disklerin, dış zarlarının yırtılması sonucu, içerisinde yer alan çekirdek yapısının diskin dışarısına çıkmasına “fıtık” denir. Omurgamızda, her seviyede bu yaralanma oluşabilir, ancak vakaların sıklığı bel ve boyun omurga eklemlerinde en sık görülendir.

Her fıtık vakası ameliyat ile mi tedavi edilmeli sorusunu değerlendiren Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:

“Fıtıklaşan disk, ya her iki yanında bulunan sinir köklerine, yada omuriliğe baskı yapar ve genel belirtiler bu baskının olduğu tarafta daha yoğun olarak görülür. Bu belirtilere değinecek olursak; bel yada boyun bölgesinde genel ağrı ve hareket güçlüğü, baskının olduğu tarafta yukarıdan aşağıya doğru yer değiştiren ağrı, bacakta yada kolda uyuşma, ciddi baskılarda genellikle parmaklarda veya ayak bileğinde kuvvet kaybı ve üriner sistemde kontrol azalması gibi belirtiler gözlenebilir. Peki, her fıtık vakası, ameliyatla mı tedavi edilir? İstatistiksel olarak, fıtık olgularının sadece %2 si operasyona gidiyor, diğer %98 ise istirahat, ilaç ve fizik tedavi ile iyileşiyor” dedi.

Ameliyata karar verirken, oluşan belirtiler nelerdir?

Fıtık tedavisinde ameliyata karar verirken, oluşan belirtiler hakkında bilgiler veren Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kolda yada bacakta ciddi uyuşma, parmaklarda yada ayak bileğinde kuvvet kaybı, elin yada bacağın bir bölgesinde oluşan his kaybı, mesanede yada bağırsak yapısında kontrol azalması gibi belirtilerin, 6 haftadan fazla sürmesi, ilaçlar ve fizik tedaviye cevap vermemesi gibi durumlarda, fıtığın baskı yaptığı sinir kökünün elektriksel aktivitesinin risk altında olduğu bilinmelidir. Bu durumun, kalıcı hasara yol açmaması için acilen o baskının ortadan kaldırılması gerekiyor. Operasyon, çok korkulacak bir durum değildir. Hastalar, genellikle 24 saat sonra evlerine çıkabilirler ve yaklaşık 4-6 hafta aralığında günlük yaşamlarına dönecek duruma gelebilirler. Fıtık tedavisinde önemli olan, tedavi sıralamasını iyi yapmak ve mümkün olduğunca mucize tedavilerden uzak durmaktır. Fıtıklaşmış disk yapısını, tekrar eski haline döndürecek bir yöntem hali hazırda tıp literatüründe de yer almaz. Nitekim omurga kaslarının kuvvetli ve esnek olması, omurga sağlığının olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
Bu haber 1090 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum