Marmara'yı düşünmediler!

Marmara'yı düşünmediler!
15 Haziran 2021 - 12:59

Hürriyet defalarca uyardı: 
Marmara’yı düşünmediler!

İzmit Körfezi’ndeki kirliliği milletvekilliği dönemlerinde defalarca vurgulayan Hürriyet; “Ani ve yoğun balık ölümleri, göç yolundaki kuşların topluca ölümleri, Altınkemer’deki su kirlilik oranı, Tavşancıl Sahili’nde kömüre bağlı aşırı kirlilik, petrol sızıntısı ve çok sık görülen algler ‘alarm’ veriyor” demişti


İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, milletvekilliği döneminde Marmara Denizi’ni saran ve Ege Denizi’ne doğru ilerleyen, son haftaların gündemden düşmeyen deniz kirliliği olayıyla ilgili defalarca uyardı. Denizin üstünü kaplayan, derinliklere doğru inen ve sıcaklığa paralel olarak hızla artış gösteren müsilaj denilen deniz salyalarıyla ilgili uyarıları 5 yıl sonra gündem olan Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in denizdeki kirliliğe defalarca dikkat çekmeye çalıştığı gün yüzüne çıktı. Hürriyet’in 5 yıl önceki deniz salyası uyarısının dışında da birçok gerçekleşen soruna dayandırdığı önergeler vererek deniz kirliliğinin araştırılmasını istediği görüldü.

ALTINKEMER’DE NELER OLDU?
Yıllar önce TBMM’de birçok kez önerge vererek konuyla ilgili mutlaka adım atılması ve meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğinin altını çizen belediye başkanı Hürriyet, 2015 yılı Mayıs ayında Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’nın deniz suyu raporunda mikroplu olduğu açıklanan Cebeci ve Karamürsel ilçesindeki Altınkemer sahillerindeki mikroplarla ilgili olarak 13 Ocak 2016’da soru önergesi verdi. 

BALIK VE KUŞ ÖLÜMLERİ NEDEN?
İzmit Körfezi’ndeki gözle görülür kirlilik ve yoğun balık ölümleriyle ilgili 24 Nisan 2016’da Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etti. İzmit Körfezi’ndeki deniz kirliliğini TBMM’de her fırsatta dile getiren Hürriyet, 13 Ocak 2017’de de deniz kuşlarının ölümü ve onlarca deniz canlısının yok olmasına sebep olan İzmit Körfezi’ndeki petrol sızıntısını 14 Ocak 2017’de gündeme getirmişti. Başkan Hürriyet, petrol sızıntısının sebebini, alınacak önlemleri ve buna sebep olan kurumlara hangi yaptırımların uygulanacağını sorgulamıştı ancak diğer önerileri gibi bu da rafa kalktı. 

POPÜLASYONDA AŞIRI DÜŞÜŞ
27 Kasım 2018’de verdiği önergede ise 1990 ile 2007 yılları arasında İzmit Körfezi’ndeki kirlilik oranının yüzde 87 arttığını kaydeden Hürriyet, yıllar önce 58 olan balık türünün 8’e düştüğünü ve Çevre Mühendisleri Odası kayıtlarına göre meydana gelen tanker kazaları ve sızmalar nedeniyle Körfez sularına 100 tonu aşkın akaryakıt karıştığını belirtti. Hürriyet, deniz kirliliğinin önlenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini bir kez daha yineledi ancak yine kulaklar deniz kirliliğine tıkandı.

TAVŞANCIL SAHİLİ KORUNSUN
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli’nin kanayan yarası olan Dilovası Tavşancıl Sahili’ndeki kömür kirliliğini de 2018 yılında gözler önüne sermişti. Başkan Hürriyet, milletvekiliyken TBMM’de yaptığı konuşmada, bölgedeki insanların yakınlarında başka yerleri olmadığı için mecburen Tavşancıl Sahili’ne gittiklerini vurgulayarak bölgeyi kirletenlere karşı daha büyük yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi.
Bu haber 850 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum