"Kadınların Sahnedeki Sesi" İzmir Sanat'taydı

"Kadınların Sahnedeki Sesi" İzmir Sanat'taydı
11 Şubat 2020 - 10:43
Reklam


 

Kültürpark İzmir Sanat’ta dün yapılan “Yaşamın Kaynağı Kadınlarımızın Sahnedeki Sesi” etkinliğiyle sanatseverler, kadınların tiyatro sahnesindeki başarılarının öyküsüne tanık oldu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu (SEFTİT) kapsamındaki Ürkmez Kadın Tiyatrosu tarafından düzenlenen “Yaşamın Kaynağı Kadınlarımızın Sahnedeki Sesi” etkinliği dün Kültürpark İzmir Sanat’ta yapıldı. Kadınların tiyatro sanattaki başarılarını konu alan etkinlik “Sahnedeki Kadınlar” başlıklı fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Serginin ardından Elçin Elgin’in yönettiği Ürkmez Kadın Tiyatrosu’nun kuruluş öyküsünü anlatan belgesel film gösterildi. Film sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

 

Etkinlik “Kıvılcım Yaratan Kadınlarımız” söyleşisiyle devam etti. Seferihisar Belediye Tiyatrosu Yönetmeni Vedat Murat Güzel’in yönettiği söyleşinin konuşmacıları İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, yönetmen Elçin Elgin ve tiyatro oyuncusu Müjgan Hasdemir’di.

 

Başkan Soyer’e teşekkür

Vedat Murat Güzel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sanata verdiği önemin altını çizerek Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun kurulma aşamasında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti. “Sanata dokunan ellerde kir barınmaz” sloganıyla yollarına devam ettiklerini dile getiren Güzel sanatla ilgilenen insanların daha duygusal ve vicdanlı olduğunu ifade etti. Ürkmez Kadın Sanat Tiyatro Topluluğu’nun başarılarından da söz eden Güzel, “Dünyayı kadınlar kurtaracak ve onlara çok ihtiyacımız var” dedi. Güzel, herkesi sanatla buluşmaya davet etti.

 

Sanat kooperatifi çağrısı

Neptün Soyer konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusuyla başladı. Soyer kooperatifçiliğin öneminin altını çizerek Ürkmez Kadın Sanat Tiyatro Topluluğu’ndaki kadınlara seslendi: “Siz de bir sanat kooperatifi kurun. Ben elimden geldiğince sizlere destek olmaya çalışırım. Sizde gönüllülük esas, ama ortada bir emek, bir iş de var. Ben birçok kişiye kooperatif çatısı altında şifa olabileceğinize inanıyorum.”      

 

Kadınların hikayesini anlattı

Yıllarca tiyatroyla uğraştığını söyleyen Elçin Elgin ise Ürkmez Kadın Sanat Tiyatro Topluluğu’nun kuruluşunu anlattığı belgeselin, ilk belgeseli olmasının yanı sıra projede kadınların yer alması, sosyal sorumluluk projesi olması ve gönüllülük esasına dayanması nedeniyle kendisi için önemli olduğunu söyledi. Elgin şöyle devam etti: “Benim tek derdim bu kadınların hikayesinin anlatılmasıydı. Çünkü onlar çok çalışkanlar ve birbirlerine bağlılar. En son el broşürlerini ve afişleri İzmir’de ilçe ilçe gezerek dağıttıklarını gördüğümde çok şaşırdım.”

 

Kadınlar evde oturmasın

“Tiyatro benim hayatımı tamamen değiştirdi” diyen SEFTİT Ürkmez Kadın Tiyatrosu’ndan Müjgan Hasdemir, “Kadınlarımız lütfen evde oturmasınlar. Bir şeyler öğrenmek için çabalasınlar. Öğrenmek bana huzur veriyor. Bana destek olan tüm aileme teşekkür ederim. En çok Tunç başkanıma teşekkür ediyorum bizden hiçbir şeyi esirgemedi” diye konuştu.

 

Söyleşinin ardından SEFTİT Ürkmez Kadın Tiyatrosu, 2019’da Bedia Muvahhit Tiyatro ödüllerinden Göksel Kortay Jüri özel ödülü alan “Kız Çocuğu” adlı oyunu sahneledi.

 
Bu haber 1216 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum