İzmir'in Gevreği tescillenecek…

İzmir'in Gevreği tescillenecek…
03 Mart 2021 - 11:12
İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası, İzmir Gevreği’nin Coğrafi İşaret Tescili için
Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaatta bulundu.
Başvurularının değerlendirme aşamasında olduğunu kaydeden oda başkanı
Mehmet Şükrü Erişen, ‘Üretim yöntemi ve tadı diğer illerdeki simitlerden farklı
olan İzmir Gevreği’ne farkındalık yaratacak mahreç işareti tescilini almak
istiyoruz.’ dedi.
Üretimi farklı
İzmir Gevreği’nin kendine has lezzete sahip olduğunu belirten Erişen, ‘İzmirliler
Simit demez, Gevrek der. Gerçekten de İzmir Gevreği diğer illerde satılan
simitlerden hem görünüm hem lezzet hem de üretim şekli açısından farklıdır.
İzmir Gevreği önce pekmezde, sonra fırında iki kere pişer. Adı üstünde, gevrek
gevrek pişer. Hamuru yoğrulup sıcak pekmez kazanında bir dakikaya yakın
haşlayıp kabartılır, sonra susama bulanıp fırında pişirilir.
Diğer illerde ise üretim farklıdır. Örneğin İstanbul simidi üretiminde hamur
soğuk pekmez kazanına sokulup susamlanır ve fırına verilir. Bu şekilde iki ürün
arasında lezzet ve görünüm farkı da oluşur. Biz gevreğin mideye gitmeden önce
göze de hitap etmesi gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu.
İzmir Gevreği’nin kente ait bir değer olduğunu hatırlatan Mehmet Şükrü Erişen
sözlerini şöyle sürdürdü: ‘ İzmir gevreğinin şekli ustalarımıza özgüdür. Rengi ve
tekstürü benzersizdir. İzmir gevreği İzmirlilerindir. İzmirli olmak için burada
doğmuş olmanız şart değil, bu kentin havasını koklamanız, suyunu içmeniz,
İzmir’i hissetmeniz yeterli. Umuyoruz ki bu heyecanımızla başvurduğumuz
İzmir Gevreği’nin tescilini alacağız ve kentimizin bir önemli bir değerinin
ismini, özelliklerini koruma altına alacağız, gelecek nesillere de taşıyacağız.’
Bu haber 1222 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum