İTHALAT YERLİ HAYVANI ÖLDÜRÜYOR

İTHALAT YERLİ HAYVANI ÖLDÜRÜYOR
20 Ekim 2020 - 13:48
İTHALAT YERLİ HAYVANI ÖLDÜRÜYOR



Afrika, Asya, Avustralya ve Orta Doğunun tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen üç gün hastalığı son yıllarda Türkiye’de de görülüyor.Viral bir hastalık olan üç gün hastalığı sinekler yoluyla bulaşıyor. Aşı dışında henüz bir tedavisi bulunmayan hastalık büyük kayıplara yol açmaya başladı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, üç gün hastalığından hayvanları gündeme getirerek bu yıl yalnızca Mersin’de bin dolayında büyükbaş hayvanın hastalık sebebiyle telef olduğunu bildirdi.

 

Mersin’de üç gün hastalığı sebebiyle telef olan hayvanları sebebiyle mağdur olan besicileri ziyaret eden Gökçel, “ üç gün hastalığı olarak bilinen hayvanlarda aşırı ateşlenmeye sebep olan hastalık, hem etlik hem sütlük hayvanları üreticilerimizin kaybetmesine sebep oluyor. Bu hastalık Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avusturalya’da daha çok görülen bir hastalık.  Son yıllarda ithal ettiğimiz hayvanlar vasıtasıyla ülkemize giren bir hastalık” dedi. Sinekler yoluyla hastalığın bulaştığını ifade eden Gökçel, buna yönelik önlemler alınması, sineklerle mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.Gökçel, 2019 Sayıştay raporlarında İthaline izin verilenhayvanlar listesinde yer almayan hayvan ırklarının ülkeye girişineizin verildiğinin uyarısı yapılmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve hastalıkların hayvanların ölümüne sebep olduğunu kaydetti.

 

CHP’li Gökçel: “Önlem Alınmazsa Tehlike Çok Büyük”

CHP Mersin Millletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, üç gün hastalığına yönelik çiftçilerin bilgilendirilmesi ve tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da etkin bir mücadele politikası izlenmesi gerektiğini söyledi. Gökçel, “ Bu hastalığın ülkemize yayılmaması için mutlaka önlemler alınmalıdır” dedi. Gökçel, hastalığın yurt dışından ithale dilen canlı hayvanlar sebebiyle olduğunun altını çizen Gökçel, çiftçinin tek başına hastalıkla mücadelede tek başına başarılı olamayacağını belirtti. Gökçel “ ithal edilen hayvanların gümrüklerde kontrol edilmesi gerekiyor. Çiftçi bu besi çiftliğine veteriner çağırıyor. Hayvanlar ölünce onları gömmek için iş makinası kiralıyor. Bütün bu bu masrafları çiftçi bir aşına yapğıyor. Çiftçinin bunun altından kalkması mümkün değil. Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli” diye konuştu.

 

“ Çiftçi Hayvana verecek İlaç Bulamıyor”

Yaptığı saha gezilerinde besi çiftliği sahiplerinin üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamadıklarını söylediklerini ifade eden Gökçel, “çiftçilerimiz üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamıyorlar. Adeta karaborsaya düşmüş durumda. Mersin’de bin civarında hayvanın telef olduğunu duyuyoruz” dedi. CHP’li Gökçel, Tarım ve orman Bakanlığı’nın sahada göreve çağırdı. Bakanlığın hiçbir görevlisinin hastalıkla ilgili çiftçileri ziyaret etmediğini belirten Gökçel, “ Mersin Büyükşehir Belediyemiz çiftçilerimizin etkilenmemesi için dönem dönem çiftlikleri ilaçlıyor” dedi.

 

“Et ve Süt Kurumu 3 Ay Sonraya Gün Veriyor”

Üç gün hastalığı ile mücadele eden ve her geçen gün gün zarar eden üreticinin mağdur olmamak için hayvanlarını kesime yollamak istediğini fakat Et ve Süt Kurumu’nun hayvanları kesmek için 3 ay sonraya gün verdiğini belirtti. Gökçel, “ Hayvanlar kesime gidecek pozisyondalar. Çiftçi hastalık gelemden hayvanları kestirelim zarar etmeyelim diyor. Ancak Et ve Süt Kurumu yurt dışından 28 Liraya ithal etmesine rağmen yerli üreticinin hayvanını almıyor. Et ve Süt Kurumu bugün çiftçisine destek olmayacaksa ne zaman olacak?” diye sordu.

Sığırlarda sokucu sineklerle nakledilen üç günlük ateşli süresi olan hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor. Ağır derecede etkilenen hayvanların kondisyonu düşüyor ve süt üretiminde ciddi düşüşler yaşanıyor. Hastalığın ileri seviyesinde gebelikteki inekler düşük yapabiliyor. Sinekler tarafından nakledilen virüs sineklerin bol olduğu yaz aylarında daha sık görülüyor.
Bu haber 985 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum