Gülsin Onay'ın Yeni Beethoven Albümü

Gülsin Onay'ın Yeni Beethoven Albümü
19 Eylül 2020 - 08:46

























Gülsin Onay'ın Yeni Beethoven Albümü



Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Kapanış Konseri


 
































Sevgili Dostlarım ve Değerli Müzikseverler,



Salgın kısıtlamalarına rağmen, geçtiğimiz ay, benim için her açıdan müzikle dopdolu geçti.



Temmuz başında, Bodrum Kalesi’ndeki açık hava konserleri serisinin açılış konserinde, Hakan Şensoy yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Mozart’ın K414 konçertosunu seslendirdim. Covid-19 tedbirleri çerçevesinde, sosyal mesafeli bir sahne düzeni içinde, kısıtlı sayıda seyirci önünde gerçekleşen bu konser, karantina nedeniyle Mart ortasından bu yana verdiğim ilk gerçek konser olarak, unutulmaz bir deneyim oldu.



YouTube ve sosyal medyada, Saygun’un öğrencileriyle buluştuğumuz, 13 bölümlük program dizisi “Saygun ve Öğrencileri”ni gerçekleştirmek de apayrı bir gurur kaynağı oldu, benim için. Öğretmenimizin çok farklı yönlerini ortaya koyan bu yayınların tamamı, YouTube kanalımda yer alıyor. Yurt dışından izlemek isteyenler için, İngilizce versiyonunu da hazırlamayı planlıyoruz.



Sanat Danışmanı olduğum Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali ve Gümüşlük Festival Akademisi’nin, salgına rağmen, bu yıl 17.kez yoluna devam edebilmesi, adeta bir mucizenin gerçekleşmesi oldu. Antik Taş Ocağı ve Festival Merkezimizde, muhteşem canlı konserler, filmler ve sergilerin yanı sıra, yetenekli genç piyano öğrencileri için 12 gün süren bir dizi ustalık dersi de hayata geçirdik. Festival kapsamındaki son konserde yarın (15 Eylül); Erkin Onay (keman), Çaǧ Erçaǧ (viyolonsel) ile Çaykovski'nin oda şaheseri Piyanolu Üçlüsü’nü seslendireceğiz. Bu konseri, genç yaşta aramızdan ayrılan değerli viyolonselci Benyamin Sönmez’in anısına ithaf ediyoruz. Çaykovski’nin bu eserini, 10 yıl önce, aynı sahnede kendisiyle seslendirmiştik. Antik Taş Ocağı’nın sihirli atmosferinde eseri bu kez harika viyolonselcimiz Çağ Erçağ ile seslendirmek ve müzikseverlerle paylaşmak, süphesiz çok özel bir deneyim olacak.



Yaza veda ederken, kış konserlerini de, sağlık koşulları izin verdiği ölçüde, planlamaya çalışıyoruz. Sezonun ilk konseri olarak 1 Ekim'de, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ile Beethoven'in 4. Piyano Konçertosu’nu seslendireceğim.



Sizlerle paylaşmak istediğim iki harika haberim daha var.



Üstün yetenekli öğrencilere çevrimiçi dersler veren ve dünyanın önde gelen piyanistlerinden oluşan olağanüstü bir kadroya sahip olan Online Piano Masterclass Academy'nin fakültesine katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum.



Geçtiğimiz ay, Lila Music etiketiyle, CD olarak raflarda yerini alan yeni Beethoven kaydım, artık iTunesAmazon ve Spotify dahil çeşitli platformlarda dijital olarak satışa sunuldu. Bu kayıtta Beethoven'in üç döneminden birer şaheser; Pathetique, Waldstein sonataları ve Op.111 ile Andante Favori’si yer alıyor. Albümle ilgili olarak Pizzicato Dergisi’nde yayınlanan yorumu sizlerle paylaşmak isterim:



Türk piyanist Gülsin Onay, tamamı Beethoven’ın eserlerinden oluşan CD’sinin açılışını, Patetik Sonatın, beklenmedik rubatolar ve incelikli nüanslarla bezeli, duyarlı bir yorumuyla açıyor.

Waldstein sonatında, büyük dinamik kontrastlara yer vermeyen, akıcı bir çalış ortaya koyuyor. Çalışı zarif ve parlak. Tüm virtüözlüğüne rağmen, çok duyarlı. Gözlerinizi kapatıp dinlerseniz, sizi kadın bir piyanist tarafından icra edildiği gerçeğine ulaştırmakta.

Gülsin Onay, iki bölümlü op.111 sonatı da incelikli bir yorumla icra ediyor. İfade yüklü çalışında; hem çarpıcı hem de sessiz bölümlere eşit derecede önem veriyor. Piyanist, müziğin kalbine ulaşan bir yol açarak, dinleyiciye Beethoven’ın bu çok özel sonatı sanatsal olarak, ciddiyet ve görkemle nasıl ortaya koyduğunu gösteriyor.



Müzikli ve sağlıklı günler dileğiyle,

Gülsin Onay




















Bu haber 1281 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum