BAŞKAN SAVAŞ HRT AKDENİZ TV'DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN SAVAŞ HRT AKDENİZ TV'DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
13 Ekim 2020 - 09:18 - Güncelleme: 13 Ekim 2020 - 09:25
BAŞKAN SAVAŞ HRT AKDENİZ TV’DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

 

12 Ekim Pazartesi günü sunuculuğunu Can Çapar’ın üstlendiği ‘Yeni Bir Gün’ adlı programında Başkan Savaş, Hataylı gazeteciler Tamer Oğuz, Ömer Cihangir ve Mehmet Ali Solak’ın sorularını yanıtladı.

 

“HATAY’I KARIŞTIRMAK İSTESELER DE BİZ DAHA UYANIK VE SAĞDUYULU OLACAĞIZ”

 

Başkan Savaş, “Hatay’a çok şükür hiçbir şey olmaz, olmayacak da. Ama Hatay ve Türkiye için oynanan oyunlar var. Hatay Akdeniz’in en güneyinde olması, Ortadoğu’da bulunması, demografik yapısının zengin olmasından dolayı şehrimizi karıştırmak istenen bir çalışma var. Bu çalışma uluslararası kendini dünyaya hükmettiğini düşünen ve bütün bölgeleri istediği gibi yönetme arzusu içinde olan güçlerin olduğunu düşünüyorum. Biz çok büyük badireler atlatmış ve bağımsızlık mücadelesi vermiş bir şehiriz. Hatay halkı güçlü ve tek yapıda olunan yerden çok daha güçlüdür. Hatay’ı karıştırmak isteseler de biz daha uyanık ve sağduyulu olacağız. Sakın kimse dinsel, etnik ve bölgesel provakasyonlara gelmesin.Biz birlikte Hatay’ız. Birlikte bu ülke için gerekliyiz. Hepimiz de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıyız. Bizim bu zenginliğimizi bize karşı zayıflık olarak kullanmak isteyenlere cevabı Hatay halkı veriyor. Bundan sonra da vermeye devam edecek.  Özellikle gençlerimizi bu konuda uyarmak istiyorum. Hiçbir şekilde provakasyonlara gelmesinler” dedi.

 

“GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN BİZLERE EMANET ETTİĞİ ŞEHRİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

 

Türkiye’nin çok hassas bir dönemden geçtiğini belirten Başkan Savaş, “Akdeniz’de enerji ve gıda mücadelesi var. Azerbaycan ve Ermenistan arasında sorun var. Şuanda kızgın ateş gibi duran İdlip var. Sonbahar gelirken de Hatay’ın ormanlarını yakmak isteyen bir zihniyet var. Bunun altında yatan tek sebep Türkiye Cumhuriyeti devletini zayıflatmak ve Hatay’dan başlamak üzere ülkede bir kaos çıkarmak.  Biz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son sevdası, Hatay için söylediği sözler ve Fransızlardan bağımsızlığımızı kazanıp serhat şehri olmamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği şehrimize sahip çıkmalıyız” dedi.

 

Başkan Savaş, “ Bizi hiç kimse içimizden vuramaz. Vurmalarına da müsaade etmeyeceğiz. Buradaki sağduyulu insanlarımız ve gençlerimiz provakasyonlara gelmesin. Biz bu günleri atlatırız. Olayı sadece bir yangın olarak görmemek lazım. Bunun altında yatan  şehrimizi ve ülkemizi karıştırma harekatlarıdır. Sağduyumuzu koruyacağız bu günleri hep birlikte aşacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU İŞE MİLLİ SEFERBERLİK OLARAK BAKIYORUZ”

 

Yangınla alakalı soruşturma ile ilgili soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Sayın valimiz ile ilk gün görüştük. Benim bütün dikkatim ormandaydı. Birim amirleri ile görüştük sürekli. Daha önce de söylediğim gibi bu işin organize bir şekilde çözüldüğünü, hangi kurum veya kuruluş veya makam bakılmaksızın topyekün mücadele ettiğimizi ve başardığımızı söyledim. Yakın illerden gelen itfaiyeci arkadaşlar, Valiliğimiz, belediye başkanlarımız ve Orman Müdürlüğünün desteği var. Biz bu işe milli seferberlik olarak bakıyoruz. İtfaiye ekiplerimiz ve HATSU personellerimiz Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki itfaiye ekibi arkadaşlara su takviyesi yaptı. Hiç kimse bölge ayırımı yapmadı.  Çok şükür insani anlamda, büyükbaş ve küçükbaş can kaybımız olmadı. Tabi ki ormanlarımızda göremediğimiz canlılar için kayıplarımız oldu” dedi.

 

“MERKEZİ HÜKÜMETİN DESTEKLEMESİ VE KATKI SAĞLAMASI ÇOK ÖNEMLİ”

 

Hasar kayıtları ile ilgili soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Onu Valiliğimiz yapıyor. Valilik kurumlardan bilirkişiler ile bu işleri yapmaktalar.  Samandağ’da  beş köyümüz sıkıntı çekti. Onlara destek vereceğiz. Mal konusundaki zarar burada çok fazla. Bunu merkezi hükümetin desteklemesi ve katkı sağlaması çok önemli. Belediye olarak o zararı karşılama durumumuz yok” dedi.

 

Başkan Savaş, “ Orman kampanyası yapmak çalışmamız var. Sayın Valimizden ve Orman Müdürlüğünden izin alarak kampanya yapmak istiyoruz. İzin alındığı zaman hesap numaralarını paylaşacağız ve komite oluşturacağız. Ve ağaçlandırma çalışmalarını yapacağız” dedi.

 

“SAYIN VALİMİZ İLE TEK KURUM GİBİ ÇALIŞIYORUZ”

 

Hatay Valiliği ile ortaklaşa hareket edildiğini vurgulayan Başkan Savaş, “Sayın Valimiz ile tek kurum gibi çalışıyoruz. Kendisine teşekkür ederim. Seçim süreci ayrıdır. Seçimden sonraki ilk buluşmamızda şehrin çok sorunları olduğunu ve birlikte çalışmayı istediğimi söyledim. Allah razı olsun tek kurum gibi çalışıyoruz. Biz ikimiz de rakip değiliz. İkimiz de şehrimiz için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“HEMŞEHRİLERİMİ SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUM”

 

Başkan Savaş, “Türkiye hukuk devletidir. Devletin yapacağı işler çeşitli bakanlıklara paylaşılmıştır. O bakanlıktaki arkadaşlarımız da kendi görevinin başında bu işi yapacaktır. Tabi ki biz Hatay halkı olarak devletimizin o birimlerindekilerin görevlerini tamamlasın. Hemşehrilerimi sağduyuya davet ediyorum. Özellikle kanaat önderlerinin sağduyu konusunda çevrelerine katkıda bulunmalarını istiyorum. Amaç Hatay’ı ayağa kaldırmak, birlik ve beraberliğimizi bozacaklara izin vermemektir. Buna üç gündür Hatay halkı izin vermedi. Bundan sonra da izin vermeyecektir” dedi.

 

Başkan Savaş, “ Biz Hatay’a ilçe ilçe teşviğin çıkarılmasını söylediğimiz zaman şehrin bütünü için çıkarılacağını söylediler. Ama şimdi ilçe bazında çıkıyor. Ya o zaman çıkmıyor diyenlerde sıkıntı var ya da bugünkü çıkartanlarda sıkıntı var. Biz İskenderu, Payas ve Dörtyol’u çıkartın diğer 12 ilçemiz 6. teşvik bölgesine uyan gelir dağılımına sahip. Yani 6.teşvik bölgesindeki insanın yıllık geliri ne ise ona tekamül ediyor. Eğer üçünü çıkarttığınız zaman buna tekamül edebiliyorsa demek ki ilçe ilçe çıkartılabileceğini söylemiştim. Ama o zamanki milletvekili arkadaşlarımız olmayacağını ve il olarak çıkacağını söylediler” dedi.

 

“SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZ İLE ARAMIZDA 35-40 YILLIK MENTALİTE FARKI VAR”

 

Konuşmalarının devamında Başkan Savaş, “ Bizim ekonomimiz sıkışmıştı. Suriye’den gelen misafirlerimiz ile aramızda 35-40 yıllık mentalite farkı var. Biz çok daha ilerideyiz. Bir toplum ne kadar geri ise o toplumda belediye harcamaları daha fazla olur. Biz 9 yıla yakındır misafirleri tanrı misafiri diye sahiplenmişiz. Bizim çektiğimiz yükü Ankara’nın görmesi lazım. Ankara’da hükümetin getirmiş olduğu politikalar sonucunda geldiler. Bunun külfetini ortaklaşa paylaşmamız lazım. Ayrıca lojistik sektörümüz çok darbe yedi. 14-15 ülkeye ihracat durdu. Nüfusumuz da arttı. Ankara’nın bunları da düşünüp kanun çıkarması lazım ve yeniden pay ödemesi yapması lazım. Bizim yükümüz gittikçe ağırlaşıyor. Baktığımız insan sayısı da gittikçe artıyor. İlçe belediyelerimiz de borç ile karşı karşıya” dedi.

 

“ÇALIŞMALARIMIZ PLANLAMAMIZ DOĞRULTUSUNDA GİDİYOR”

 

EXPO hakkında destek gelip gelmediği konusundaki soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Biz 9 yıldır zor şartlarda yaşayan bir şehiriz. Ekmeğimizi paylaşarak bugüne kadar geldik. Bu şehirde ticaret ve turizmin üst seviyeye çıkmasını istedik. Özellikle sadece Hatay değil kendi ülkemiz sınırları içerisindeki komşularımız için de Botanik EXPO’sunu yapıyoruz. EXPO dünyadaki en önemli üçüncü organizasyon. EXPO bize çok şey kazandıracak. Çalışmalarımız planlamamız doğrultusunda gidiyor. Şu anda Arsuz tarafında %80’in üzerindeyiz. Bu tarafta da %75’e yaklaşmış durumdayız. Bunu yaparken Antalya’yı örnek alıyoruz. Antalya’da belediyenin cebinden para çıktığını düşünmüyorum. Tamamen genel bütçeden yapılan bir çalışmaydı ve bunu Tarım Bakanlığı üstlenmişti. Biz tabi ki burada Ankara karşılasın demiyorum ama Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bu konu ile ilgili bakanlıkların Hatay adına beklentilerimiz var. Ben muhalefet belediye başkanı olabilirim ama Hatay halkı iktidara da beş milletvekili vermiş. Meclis üyesi ve belediye başkanı vermiş. Hatay şu anda Türkiye’de 7. ve 8. sırada  vergi veren bir ildir. Serhat şehirdir ve yıllarca sıkıntı yaşamıştır. Bu nedenle Ankara tarafından Hatay’a Antalya kadar olmasa da destek verilmesini bekliyoruz. Bizim muhalefet olmamız Hatay’a destek verilmeyeceği anlamı taşımaz. Sadece bir sorun veya seçim  olduğu zaman bakanlarımızı burada görmek istemiyoruz. Bizim bu güzel günlerimizde yanımıza olmalarını bekliyoruz ve gelmelerini istiyoruz” dedi.
Bu haber 1064 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum